Daar waar verreweg de meeste sectoren in de voorbije decennia een enorme groei hebben doorgemaakt qua productiviteit, oogt die grafiek voor de constructiebranche nagenoeg vlak. Caterpillar maakt hieruit op dat machines weliswaar sneller, zuiniger en degelijker zijn geworden, maar in pakweg 40 jaar betekent dit niet automatisch een hogere en meer efficiënte productiecapaciteit.
Volgens de wereldmarktleider in bouwmaterieel is het de hoogste tijd om dat ‘gat’ te dichten. Om die reden legt de Amerikaanse constructeur de focus niet langer alleen op producten en diensten, maar ook op het integreren van de nieuwste technieken binnen het productgamma. “Cat is al een fuel leader in Europa en aangezien de brandstofkosten bijna een derde van de totale operationele kosten uitmaken, willen we ons inspannen om die verder omlaag te brengen. Denk hierbij aan het bijscholen van machinisten of het managen van de brandstofkosten. High-technologie zal ons helpen om de kosten per uur of per ton te reduceren”, aldus Vice-President Construction & Infrastructure Industries Paolo Fellin tijdens de jaarlijkse persmeeting van Caterpillar, die begin februari plaatsvond op het demonstratieterrein in het Zuid-Spaanse Malága.

Op het geïntegreerde beeldscherm worden alle actuele meetgegevens overzichtelijk weergegeven.
Als voorbeeld haalt Fellin de evolutie van de circa 25-tons Cat 966 wiellader aan. De H-serie, die tien jaar terug werd geïntroduceerd, realiseerde een gemiddeld verbruik van 19,7 l/uur. Via de K- (2011) en M-reeks (2014) werd die score met 10% en nog eens 12% verlaagd tot 17,6 respectievelijk 15,7 l/uur. Van de 966M werd in 2014 tevens een XE-variant met CVT-transmissie gelanceerd en die is met gemiddeld 13,3 l/uur nog weer 15% zuiniger dan de gewone M-variant met koppelomvormer en Lock-up. Dit is slechts één voorbeeld van wat Caterpillar schaart onder de noemer Fuel Management Solutions. Op de Bauma-stand zal een reeks technologieën, diensten en machines worden gepresenteerd conform de Built for it-filosofie. Te denken valt aan de D6K2 en D6T bulldozers met Grade Control 3D of de rupsgraafmachines 320F en 323F met Grade Assist. In totaal introduceert Cat dit jaar bijna 50 nieuwe modellen of ‘upgrades’. Hoewel de producent aangeeft met weinig nieuws af te reizen naar München, zit er voor de loop van 2016 dus voldoende in het vat.
Meer inzicht

De CS78B grondwals is uitgerust met Cat’s unieke MDP (Machine Drive Power) én Compact Control om het aantal overgangen precies af te stemmen op de gewenste verdichting.
Daarbij ligt de nadruk op Cat Connect Technology, een toekomstvisie om machines van Caterpillar nadrukkelijk te integreren met moderne technologieën die een project efficiënter doen verlopen of de werf volledig in kaart brengen. Zo is iedere aannemer in staat alle benodigde informatie te verschaffen over de voortgang van een bepaald werk, de actuele status van afzonderlijke machines of kan bepaalde meetgegevens die gaandeweg door de diverse systemen zijn verzameld analyseren dan wel als rapportage presenteren aan de opdrachtgever. Dit alles met als doel om meer inzicht te krijgen in de voortgang en zo eventuele problemen of obstakels vroegtijdig het hoofd te kunnen bieden. Hoewel er in de markt nog steeds veel onwetendheid is over de technologische mogelijkheden vandaag de dag en er om die reden ook dikwijls schouderophalend op wordt gereageerd, is Caterpillar overtuigd van de noodzaak. “It’s here and it’s coming”, laat Fellin zelfverzekerd weten. “We hebben de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de voordelen ervan en de uitkomsten zijn zonder meer spectaculair te noemen. Zo levert Cat Grade Control tot 45% tijdsbesparing en zelfs 80% minder machinebewegingen op, dus ook minder brandstofverbruik plus minder slijtage. Cat Payload Control op wielladers vermindert de laadcycli van trucks met al gauw 10%.”

De D6N bulldozer met Grade Control en Slope Assist is volgens Caterpillar dankzij 0,0% afwijking tot 120% productiever.
Bouwondernemingen hikken al gauw tegen de hoge aanschafkosten aan, maar zijn zich niet bewust van de enorme voordelen en dus relatief korte terugverdientijd. Zo heeft Caterpillar berekend dat de aanleg van een complete weg op de traditionele manier bijna 30 uur duurt en met dezelfde machines maar dan uitgerust met de modernste technologieën, slechts 16,10 uur. “Dat betekent niet alleen 46% minder projecturen”, rekent Fellin ons voor. “Maar ook 31% minder manuren, 34% minder machine-uren en 37% minder brandstof. Hoewel hier een investering van ongeveer 250.000 euro mee is gemoeid aan systemen om het werk te vergemakkelijken en alles te monitoren, levert dit zoveel voordeel op dat het wegenbouwbedrijf al na 6,5 kilometer snelweg bijna break-even speelt en daarna dus louter nog winst hierop maakt.” George Taylor, CMO en Vice President Marketing & Digital, vult aan: “We investeren niet in technologische oplossingen omdat we deel uit willen maken van dit digitale tijdperk, maar zijn er heilig van overtuigd dat deze daadwerkelijk enorm veel voordelen bieden qua productiviteit, efficiency en lagere Total Costs of Ownership.”
Nieuwe revolutie

Zowel de 982M als 745C is uit te rusten met Cat Measurement System (CMS), dat exact de bakinhoud registreert van zowel wiellader als dumper, om zo te komen tot een optimale vullingsgraad.
Caterpillar investeert jaarlijks pakweg 1,8 miljard euro in R&D. Wereldwijd zijn 11.000 medewerkers 24/7 met dergelijke ontwikkelingen voor de toekomst bezig. Niet alleen op kantoor, maar ook in nauwe samenwerking met universiteiten en recent zijn de Cat Ventures in Silicon Valley van start gegaan. De sector staat nu nog maar aan het begin van een revolutie qua dataverkeer en -beheer. “Het is zaak dat iedereen zijn eigen weg hierin vindt en door technologie te ervaren ontdekt wat het verzamelen van dergelijke informatie betekent en welke voordelen het biedt, zonder dit direct aan een bepaald merk te koppelen”, aldus Taylor. “Ons streven is hoe we dit alles zo makkelijk mogelijk kunnen maken voor onze klanten. Als een soort Apple-device, die intuïtief is te bedienen en daardoor wordt ervaren als buitengewoon informatief en betrouwbaar.” Cat Connect is een bundeling van hardware- en softwaretechnologie, waarmee een machine af-fabriek wordt uitgerust, maar die bij nieuwe machines in veel gevallen ook achteraf door de dealer kan worden geïnstalleerd. Behalve het reeds bekende VisionLink, Cat’s monitoring systeem dat essentiële prestatie- en conditiegegevens vastlegt en deze via internet beschikbaar stelt als hulpmiddel voor besluitvorming, is er nu ook Cat Grade en Compact (twee productiviteitsoplossingen waarmee machinisten sneller, nauwkeuriger en in minder gangen materiaal kunnen verplaatsen of verdichten) en Cat Payload (boordsysteem voor wielladers en trucks met ingebouwd weegsysteem om de efficiëntie te verhogen, cyclustijden te verkorten en kosten per ton te verlagen).
Eind vorig jaar introduceerde Caterpillar het unieke Cat Grade met Assist op de 23-tons 323E graafmachine. De fabrikant claimt dat een onervaren machinist dankzij dit systeem tot 90% van de werkzaamheden van een ervaren machinist kan verrichten. Voor de echte diehards biedt deze 2D automatische nivelleer- en diepgangmodus het gemak van uiterste precisie zonder een moment van verslapping. Dat maakt deze doorontwikkeling van het in 2010 geïntroduceerde Cat Accu Grade ideaal om sneller en dus productiever te kunnen werken, maar het vergroot eveneens de nauwkeurigheid (minder faalkosten) en veiligheid op de bouwplaats. Grade met Assist automatiseert de nivellering die de machinist normaal gesproken op gevoel uitvoert. De nieuwe technologie is door Cat dusdanig intelligent ontworpen, dat het systeem welhaast vanaf de eerste minuut eenvoudig is te bedienen. Dankzij de integratie met het vertrouwde Cat Grade, het LCD-display en de joysticks kan de machinist op iedere locatie en zonder vooraf te hoeven inmeten vanuit de cabine eenvoudige 2D-ontwerpen creëren door middel van één druk op de Auto-knop. Omdat het systeem flexibel is, kunnen gebruikers met meer complexe nivelleeropdrachten Cat Accu Grade toevoegen voor extra 3D-mogelijkheden.