Grondstabilisatie met kalk, vliegas of cement vergt heel specifiek materieel. Dat vind je doorgaans niet op voorraad in de showroom van de klassieke machineverdelers. De combinatie van een rupsonderstel van Prinoth Panther T12 met een strooieropbouw van Streumaster werd voor het eerst geopperd door Diederik Cloet op de Bauma. Niet veel later heeft hij er al twee rijden en is een derde in besteling. De Prinoth-Streumaster combinatie doet het ook goed in de rest van Europa. BMB zag de machine aan het werk in Tielt voor het verbeteren van de bodem voor Grondwerken Van Gheluwe, zodat Morti er een kippenstal kan bouwen.Bij grondstabilisatie werk je per definitie op een terrein met een slechte draagkracht. Dan heb je een machine op rupsen nodig. “Op de Bauma zag ik voor het eerst de rupsmachines van het Canadese merk Prinoth. Ik was meteen enthousiast, maar ze hadden nog geen verdeler in België. Daarop heb ik de voorzet gegeven om met de firma Beel in zee te gaan, want wij zijn daar al klant en zij hebben ervaring met dergelijke rupsmachines.

Voor de strooieropbouw vertrouw ik al jaren op Streumaster”, doet Diederik Cloet zijn verhaal uit de doeken. “Ook wij zagen meteen de voordelen van de Prinoth machines. Met de reeds bestelde exemplaren erbij, zijn er nu een dertigtal verkocht in België, met verschillende soorten opbouw. De varianten met strooieropbouw – zoals bij Cloet – hebben we inmiddels verkocht aan enkele belangrijke aannemers in grondstabilisatie. De voordelen zijn zo duidelijk dat elke klant meteen overtuigd is”, vertelt vertegenwoordiger Gerry Polfliet van Beel, met vestigingen in Wortegem-Petegem, Handzame, Brugge, Lo-Reringe, Izegem en Ronse.
Gewichtsverdeling
Een strooieropbouw op een rupsonderstel is niet nieuw. “Bij andere combinaties van strooien en rupsen zijn er vaak problemen met de gewichtsverdeling. De relatief zware strooi-uitlaat zit helemaal achteraan en hangt laag, waardoor de machine doorgaans met de neus en cabine in de lucht hangt bij het strooien”, verduidelijkt Cloet. “Hier is Prinoth meegegaan in ons verhaal. Het chassis vooraan is met 60 cm verlengd, zodat de cabine en motor meer tegengewicht bieden voor de strooimond achter. De verlenging van het chassis gebeurt in de fabriek in Canada, waardoor het onderstel nog steeds een CE-keuring heeft.” Een ander groot voordeel zijn de grote loopwielen van de rupsen. “Bij veel machines heb je voor de onderste rij loopwielen een lage, starre balk met kleine loopwielen. Hier heb je grote loopwielen die hydraulisch geveerd zijn en waarmee je veel makkelijker obstakels kan overwinnen en meer stabiliteit hebt”, aldus Cloet. De rupsprofielen van de Prinoth zijn niet recht. Dat zorgt er mede voor dat de machine minder snel wegglijdt op taluds. De rupsaandrijving gebeurt vooraan, zodat de spanning op het rijwerk bovenaan zit en de rupsband onderaan losser zit en dus obstakels makkelijker zijn te overwinnen. Nog meer voordelen? Jazeker. “Het frame van de Panther vóór de opbouw lijkt als twee druppels water op dat van een vrachtwagen. Je kan op een Prinoth dan ook in principe elke opbouw realiseren die je op een vrachtwagen zou plaatsen. Behalve een strooier-opbouw is dat vaak een kipbak, maar bij zwaardere varianten kan dat ook een kraan of mixer zijn”, duidt Kurt De Vriese, productverantwoordelijke voor Prinoth bij firma Beel.
Lees het volledige artikel in de apriluitgave van BMB.
Dankzij grote, hydraulisch geveerde loopwielen is er meer stabiliteit en zijn obstakels makkelijker te overwinnen. Het chassis is vooraan met 60 cm verlengd, zodat de cabine en motor meer tegengewicht bieden voor de strooimond achter. Op het werk in Tielt zorgt de Prinoth rupsdumper voor tevreden gezichten bij Diederik Cloet (rechts) en vertegenwoordigers van Beel, Wirtgen Belgium en Streumaster. De Panther T12 beschikt over een brede en moderne cabine, met rechts daarvan een Caterpillar Stage V krachtbron.