Volvo Trucks test gedurende anderhalf drie volledig zelfrijdende FMX mijnbouwvoertuigen in ondergrondse mijn in Noord-Zweden.
Ontwikkeling raakt in stroomversnelling.
Alle grote truckfabrikanten experimenteren momenteel volop met zelfrijdende trucks. Daarbij wordt logischerwijs ingezet op langeafstandsvervoer. Volvo is het enige merk dat ook op het vlak van bouwvoertuigen serieus werk maakt van autonoom vervoer. De Zweedse producent heeft dit jaar een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een zelfrijdende FMX. Gedurende anderhalf jaar worden meerdere exemplaren van deze autonome vrachtwagen uitvoerig getest tijdens reguliere inzet in de Boliden mijn in het Noord-Zweedse Kristineberg. Het doel is om te ondervinden hoe de geavanceerde technologie kan bijdragen aan veiliger en productiever transport in zware omstandigheden en op moeilijk bereikbare plaatsen. De eerste resultaten zijn zonder meer veelbelovend. Zeg maar gerust indrukwekkend, zoals ook te zien is in een promotiefilm op het YouTube-kanaal van Volvo Trucks.

De eerste zelfrijdende FMX is in basis een in-serie geproduceerd voertuig, maar dan met extra sensoren. Ook het interieur blijkt op-en-top Volvo.
“Door onze samenwerking met Boliden bereikt de ontwikkeling van autonome voertuigen een nieuwe, veelbelovende fase. Dit is de eerste keer dat zelfrijdende trucks worden getest in reguliere inzet onder de grond. De resultaten zullen zeker waardevolle input opleveren in onze missie om technische vooruitgang te vertalen naar praktische klantvoordelen”, aldus president Claes Nilsson van Volvo Trucks. De Zweedse truckbouwer introduceerde eerder dit jaar in besloten kring de zelfrijdende Volvo FMX. Het onderzoek- en ontwikkelingsproject waar deze truck deel van uit maakt laat zien dat zelfrijdende trucks een wezenlijk aandeel hebben in het vergroten van de transportefficiency en productiviteit. In het bijzonder in mijnen, havens en op andere moeilijk bereikbare of zeer gecontroleerde plaatsen met veel herhaalde transportbewegingen.
Serieproductie

Gaandeweg de testperiode van anderhalf jaar wordt het aantal autonome FMX’en in de Noord-Zweedse mijn verhoogd van één naar drie.
Om te testen hoe de technologie functioneert in echte situaties, rijdt de autonome Volvo FMX sinds dit najaar in de Boliden mijn. Gedurende het jaar wordt het aantal testvoertuigen verhoogd naar drie. De unieke miningtruck betreft overigens ‘gewoon’ een in-serie geproduceerde FMX, maar dan uitgerust met nieuwe functionaliteiten. Uiteraard bevat het voertuig een uitgebreid systeem met sensoren. Deze registeren eerst de geometrie van de mijn en leggen vast welke route de truck rijdt. Vervolgens wordt de opgeslagen informatie gebruikt om de juiste stuurbewegingen, versnellingen en snelheid te regelen. Op iedere volgende rit scannen de sensoren continu de omgeving rondom de truck en optimaliseren zowel de route als de uitvoering.
De technologie in de zelfrijdende trucks maakt het mogelijk om de logistiek in de mijn nog verder te optimaliseren. De trucks kunnen non-stop rijden en dankzij de exacte routeplanning en constante snelheid is er geen sprake van opstoppingen en kunnen laad- en lostijden worden ingekort. Na gecontroleerde explosies in de mijn moeten chauffeurs normaliter wachten totdat de mijngang is geventileerd. Met zelfrijdende trucks zijn er geen beperkingen. Dit betekent dat een truck efficiënter kan worden ingezet en meer transportopdrachten kan uitvoeren per shift. Bovendien komt een zo vloeiend mogelijke transportbeweging het brandstofverbruik en de slijtage ten goede.
Topprioriteit
Een autonoom rijdende truck moet minstens net zo veilig zijn als een door chauffeurs gereden voertuig. Zodra er een obstakel verschijnt bij de truck, dan stopt het voertuig automatisch en wordt het management centrum gewaarschuwd. Van de zes sensoren in het systeem zijn er altijd twee die telkens hetzelfde gebied rondom de truck monitoren. Indien er zich een defect voordoet met de truck kan dit op afstand worden opgelost door het management centrum. De testen met zelfrijdende voertuigen maken onderdeel uit van een groot ontwikkelings- en onderzoeksproject waarin Volvo onderzoekt hoe voertuigen autonomer kunnen worden. Verschillende systemen die zich nu al in de huidige Volvo-trucks bevinden, zoals Adaptive Cruise Control (ACC), hebben datzelfde doel voor ogen. Dankzij de snelle technologische vooruitgang komen er versneld oplossingen op de markt om de chauffeur beter bij te staan. Zelfrijdende trucks kunnen geleidelijk een belangrijk onderdeel gaan uitmaken in de mijnbouw, maar voor het transport op openbare wegen blijft volgens Volvo’s verwachting voorlopig de chauffeur de hoofdrol spelen.
Informatie:
Volvo Trucks Nederland
Beesd
T +31 (0)345 68 85 00
www.volvotrucks.nl
Volvo Trucks Belgium
Brussel (B)
T +32 (0)2 482 51 11
www.volvotrucks.be