De range van Sennebogen telescoopkranen bestaat uit diverse modellen met een hijscapaciteit tot 130 ton.
Ze zijn zowel leverbaar op rupsen als met een mobiele onderwagen met stempelpoten. De telescoopkranen op rupsen zijn enorm gewild bij Belgische aannemers en worden daardoor al jarenlang in groten getale verkocht door Van Haut. Dit dankzij de grote voordelen van dit concept. In Nederland timmert Van den Heuvel Cranes & Services succesvol aan de weg en zijn er in de afgelopen jaren behoorlijk wat Sennebogen telerupsen verkocht. Het kleinste model dat deze Duitse fabrikant levert is de 613E, met een hijscapaciteit van 16 ton. Bultena Verhuur nam via Van den Heuvel in Werkendam onlangs de eerste Sennebogen 613E in de Benelux in gebruik. Deze wordt direct ingezet op een groot en speciaal bouwproject, waar Bultena met de nieuwe aanwinst voor een bijzondere oplossing kon zorgen. De compacte telescoopkraan bewijst hier dan ook de grote toegevoegde waarde van dit kleinste type. Samen met account manager Henk Thole van Bultena Verhuur en accountmanager Frank Dikmans van Van den Heuvel bezocht BMB de nieuwe hijskraan op dit speciale project.

De lier is achterop de hoofdgiek gemonteerd en aan de zijkant hangt een hydraulisch verstelbare jib.

De Sennebogen Full Power Boom kan met last uitschuiven tot 18,8 meter. Een groot voordeel is ook dat de bovenwagen nauwelijks buiten de rupsen steekt.
Bultena verhuurt sinds 1990 verreikers met machinist. Het verhuurbedrijf is de laatste jaren flink gegroeid door het succes en diverse overnames van verhuurbedrijven van roterende verreikers. Zo werd enige jaren geleden als eerste Vlasman Verhuur uit Alphen aan den Rijn overgenomen en vervolgens Siderius Heftrucks in Berlikum en Sonnema Verreikerverhuur uit Wirdum. Ook zijn de roterende verreikers van Van der Flier uit Winschoten overgenomen en in juni 2018 nam Erik Jansen van Bultena het materieel, personeel en projecten over van Karen van Oorschot Kranen uit Moerdijk, dat failliet was gegaan. Daarmee kan Bultena klanten nu ook rups- en mobiele hijskranen bieden en dat is een welkome aanvulling van het dienstenpakket. Waar het werkgebied voorheen alleen in Noord-Nederland lag, is dat de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Dat is nu geheel Nederland en België. Indien de klant wil, gaat men ook verder de grens over. Zo heeft Bultena vestigingen in Groningen, Alphen aan den Rijn en Berlikum. Deze zal uiteindelijk in de loop van dit jaar verhuizen naar een nieuwe pand en terrein in Leeuwarden.

De 1,75 meter in hoogte verstelbare MultiCab is standaard en geeft goed zicht op het hijswerk.
Visitekaartje
Bultena is gespecialiseerd in de verhuur van roterende verreikers met machinist. Daarvoor zijn meer dan 75 stuks beschikbaar en van de meest uiteenlopende modellen. Van klein tot groot, met een maximale werkhoogte van maar liefst 35 meter. Dankzij de enorme vloot hebben klanten de garantie dat altijd een passende machine beschikbaar is voor projecten. Met alleen een verreiker is een klant vaak niet gediend. De kracht van het bedrijf is dan ook dat ze worden geleverd met een goed opgeleide en gemotiveerde machinist. Het werken met een roterende verreiker is zeer specialistisch en vraagt een gedegen opleiding en expertise. De machinist draagt dan ook zeker bij aan veiligheid en is voor Bultena het visitekaartje van het bedrijf. De machinisten zijn ervaren, innovatief, denken mee met de klant en hebben allemaal een TCVT- en VCA-certificaat. De verreikers zijn allemaal TCVT-gekeurd en voorzien van lastmomentbeveiliging (LMB) en camera’s. Jaarlijks wordt het materieel en alle hulpstukken door de TÜV gekeurd en hebben een eigen kraanboek. Bultena is ISO:9001 en VCA-P gecertificeerd. Dit houdt in dat tevens in de petrochemische industrie gewerkt mag worden. Bultena onderscheidt zich eveneens door een zeer uitgebreid arsenaal aan hulpstukken, waarmee elk project kan worden uitgevoerd en passende oplossingen kunnen worden geboden. Zo zijn de verreikers uit te rusten met een hijsjib, hijslier, gipskantelbak, betonkubel, werkbak, werkplatform met 1.000 kg hijskraan, roterend vorkenbord, palletvorken, vloerenklem, evenaar, bak, glaszuigers, etc. Er is zelfs geïnvesteerd in een gecertificeerde werkbak voor asbestsanering en het verwijderen van asbest dakplaten. Hiertoe zijn de roterende verreikers verplicht uitgerust met een overdrukunit.

De kleinste Sennebogen telerupskraan wordt in Vlaardingen ingezet bij het plaatsen van ankerstangen in de kistdammen.
Bultena denkt actief mee in oplossingen en investeert. De nieuwe Sennebogen 613E is daar een mooi voorbeeld van. De telerups wordt door aannemerscombinatie Baak, welke bestaat uit Ballast Nedam en DEME, voor het eerst ingezet in Vlaardingen. Hier wordt in opdracht van Rijkswaterstaat gewerkt aan de Blankenburgverbinding en vormt de nieuwe snelweg A24 een verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen (noordoever) en de A15 bij Rozenburg (zuidoever). Met als belangrijkste doel om de verkeersdrukte op beide snelwegen te ontlasten en de bereikbaarheid van de haven van Rotterdam met de Randstad te verbeteren. Binnen het ontwerp van het traject is goed rekening gehouden met de omgeving. Op de noordoever bij Vlaardingen wordt daarom een landtunnel gebouwd en komt onder de Nieuwe Waterweg bij Het Scheur een tunnel onder de waterweg door. Deze heeft twee keer drie rijbanen en komt op een diepte van maar liefst 27 meter te liggen. Voor het bouwen van de Maasdeltatunnel wordt gebruik gemaakt van kistdammen. Hierbinnen worden de toeritten gebouwd en vervolgens de tunnel uitgebouwd. Deze kistdammen bestaan uit combiwand en zware buispalen met daar tussenin damwandplanken. De 613E wordt gebruikt voor het plaatsen van de ankerstaven, die deze kistdammen bij elkaar houden en is hiervoor de ideale oplossing.
In eerste instantie werd voor het hijsen en plaatsen van de ankerstaven en het nodige hijswerk van ankerstoelen gedacht aan de inzet van een roterende verreiker. Het probleem is dat het zand tussen de kistdammen opgespoten is en mobiele machines op banden hier amper kunnen rijden. Een oplossing zou het leggen van rijplaten zijn, maar die moeten telkens verlegd worden en is kostbaar en tijdrovend. Account manager Henk Thole van Bultena kwam samen met de medewerkers van BAAK met een interessante oplossing door de Sennebogen 613E telescoopkraan op rupsen hiervoor in te zetten. Henk heeft jarenlange praktijkervaring en heeft altijd een eigen bedrijf gehad met roterende verreikers. Zodoende denkt hij altijd mee in passende oplossingen voor klanten. In Duitsland had Thole al eerder op projecten kleine Sennebogen telescoopkranen op zowel banden als rupsen aan het werk gezien, die daar veel worden toegepast. Ze zijn immers zeer multifunctioneel inzetbaar. Daarop is besloten om te investeren in een 613E op rupsen en aan de verhuurvloot van Bultena toe te voegen. Direct bleek al dat de compacte Sennebogen voor dit project de perfecte oplossing is en een absolute meerwaarde biedt.
Zeer stabiel
De 613E heeft zeer compacte afmetingen en dankzij de rupsen een uitstekende terreinvaardigheid. Hij kan altijd zonder draglineschotten en rijplaten door het rulle zand rijden. Een groot voordeel is verder dat de machine zeer stabiel is tijdens het werken dankzij de rupsonderwagen. Bij een verreiker moest anders gestempeld worden en dan neemt de opstelruimte van de machine ook toe. In de kistdam is de ruimte beperkt en de compacte afmetingen van de machine zijn dan ook een groot pluspunt, waarbij met volledig uitgeschoven telescoopgiek en zelfs jib gewerkt mag worden. Dit alles maakt de 613E de ideale oplossing voor de bouwcombinatie. Het feit dat machines veel interessante inzetmogelijkheden hebben en zo het verschil kunnen maken in de uitvoering blijft vaak onderbelicht, doordat bij veel technische inkopers, projectleiders, managers en werkvoorbereiders het technisch inzicht en de ervaring ontbreken. Daarbij speelt ook het financiële prijskaartje een rol en moet op kosten gelet worden. Dat is zeker belangrijk, maar om te kunnen verdienen moet juist ook geïnvesteerd worden. Vaak wordt alleen geroepen wat iets kost, niet hoeveel het uiteindelijk oplevert. Bouwcombinatie Baak ziet dit wel en is overtuigd van de voordelen die de inzet van de 613E op een dergelijk project biedt.
De Sennebogen 613E weegt zo’n 25 ton en staat op 800 mm brede rupsplaten. De onderwagen is hydraulisch in breedte verstelbaar van 2,7 tot maximaal 4 meter. De rupsen zijn 4.690 mm lang. Dit geeft de onderwagen een grote basis en voldoende stabiliteit om te kunnen werken zonder eerst te hoeven afstempelen. De Sennebogen heeft een maximale hijscapaciteit van 16 ton. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat dit met volledig ingeschoven mast is en op 2 meter vlucht. De giek is 3-delig, waarvan twee secties uitschuifbaar zijn tot maximaal 18,8 meter giek-lengte. De Full Power boom maakt het mogelijk dat met zware last geschoven kan worden en is een groot voordeel. Volledig uitgeschoven tilt de 613E op maximale vlucht van 17,3 meter nog 1,1 ton. Bultena heeft tevens gekozen voor de jib, welke hydraulisch verstelbaar is. Hiertoe heeft de machine een hydraulische slanghaspel en zo kan de jib traploos onder elke hoek versteld worden. De haspel kan ook gebruikt worden voor het werken met een hydraulische grijper, waarmee de kraan optioneel is uit te rusten. Ook kan gekozen worden voor een hydraulisch werkplatform of palletvorken. De hydraulische jib is 5 meter lang. Hierdoor ligt de maximale hijshoogte op pakweg 20 meter. Af-fabriek is voorzien in de ruime en comfortabele Sennebogen MultiCab, die hydraulisch nog eens 1,75 meter in hoogte verstelbaar is. Ook op het project in Vlaardingen is dit een groot pluspunt. Zo kan machiniste Annelies goed over de damwanden kijken en heeft een goed overzicht over de gehele bouwkuip, hetgeen de veiligheid ten goede komt en hier een belangrijk aandachtspunt is.
Sennebogen kiest ook hier voor een FPT Industrial motor. Deze zijn erg betrouwbaar gebleken, stil en zuinig. De FPT krachtbron van het type N45 levert een vermogen van 92 kW (125 pk) bij 2.200 t/min en voldoet aan de Stage IV uitstootnorm. Dit zorgt voor ‘Green Efficiency’ en resulteert in een laag brandstofverbruik en lagere operationele kosten. De 613E is daarbij ook zeer snel te transporteren, heeft een uitstekende hijstabel en is dankzij de vele mogelijkheden van werkbak, palletvork, grijper, etc. veelzijdig inzetbaar voor vele projecten en toepassingen. De kraan heeft zeer compacte afmetingen. Een groot voordeel is dat de kraan ook nog eens binnen de eigen rupsen zwenkt en zo goed als geen uitstekende draaicirkel heeft. Op krappe projecten is dit absoluut een onderscheidend punt. Verder is de kraan af-fabriek geleverd met automatische vetsmering. Zo wordt de kraan altijd continu en voldoende gesmeerd, wat zorgt voor lagere onderhoudskosten. Het Sencon display toont overzichtelijk de actuele hijsgegevens en grijpt in wanneer de maximale waarden worden overschreden.
De lier is achter op de hoofdgiek geplaatst en is voorzien van 14 mm hijskabel. De maximale reeptrek bedraagt 35 kN. Ook programma’s en tabellen zijn via Sencon gemakkelijk in te stellen. Machinegegevens en storingen kunnen bovendien simpel uitgelezen worden. De telescoopkraan op rupsen is goed en veilig toegankelijk. De cabinedeur bestaat uit twee delen. Het bovendeel kan ook alleen opengeklapt worden, wat veel machinist wel zo prettig vinden. Zo is de cabine toch deels open en voorzien van frisse lucht. De nieuwe 613E telescoopkraan biedt vele mogelijkheden en is zeer veelzijdig inzetbaar. De compacte telerups biedt dan ook een grote toegevoegde waarde aan het machinepark. Bultena is niet geheel onbekend met Sennebogen. Zo heeft men al acht stuks 608 Multi-Cranes in gebruik. Nu heeft het verhuurbedrijf in de Benelux de primeur met de allereerste 613E telerups en die vormt voor de onderneming een echte verrijking.