Ook Rotar International krijgt steeds vaker de vraag vanuit sloopaannemers naar een speciale schaar voor het slopen van zware betonnen constructies. Na jaren research heeft dit geleid tot een compleet nieuwe range RCC betonscharen, die vorig jaar als wereldprimeur op de Bauma pronkte. We zijn benieuwd waarin deze nieuwe serie zich onderscheidt en hoe de scharen het in praktijk doen. Daarom bracht BMB een bezoek aan een sloopproject van Bos Operators. Hier werd een RCC 30 ingezet aan de 31 meter lange sloopgiek van de Cat 345C ES UHD. Een mooi sloopproject om de nieuwe betonschaar te testen, aangezien beide te slopen gebouwen bestaan uit een zware gewapende betonconstructie. En dat is nu juist waarvoor de RCC-serie sloopscharen door Rotar is ontwikkeld.
Dirk Bos van Bos Operators uit het Friese Beers is al jarenlang werkzaam als machinist in de sloop voor de maritieme sector, zowel on- als offshore. Omdat hij zowel nationaal als internationaal heeft gewerkt, deed Dirk bijzonder veel ervaring op. In 2005 is hij als ZZP’er een eigen bedrijf gestart en voert sindsdien werk uit voor diverse bedrijven. Vorig jaar besloot Bos om te investeren in een eigen highreach demolition sloopkraan: een Cat 345C ES UHD met 31 meter lange sloopgiek, aangevuld met een korte giek. Niet elke sloopaannemer heeft hiervoor altijd volop werk. Bos Operators speelt daar handig op in en opdrachtgevers maken graag gebruik van zijn expertise. Dirk heeft al gewerkt met machines die tot 90 meter hoogte kunnen slopen. Bos Operators biedt een breed pakket aan diensten aan bedrijven in verschillende sectoren. Vanuit zijn brede kennis en ervaring kan Dirk uitdagende en niet-alledaagse projecten uitvoeren. Hij denkt namelijk niet in problemen maar is resultaatgericht en ziet altijd wel een innovatieve oplossing.

Aan de driedelige sloopgiek van de Cat 345C kan een Verachtert VT 40 combischaar hangen, als ook een Zijtveld 1400 sloop/sorteergrijper of 3-tons LST 30 schrootschaar. Voor de korte giek heeft Dirk de beschikking over diverse bakken en een 10-tons Genesis GXP 1000R schrootschaar. Gezien de vaak zeer uiteenlopende projecten kiest Dirk Bos er regelmatig voor om aanbouwdelen te huren. Aangezien voor het slopen van zware betonnen constructies een combischaar minder geschikt en efficiënt is, ging hij zich oriënteren op een speciale betonschaar. Zodoende werd besloten om de nieuwe Rotar RCC 30 eens uit te proberen. Voor Rotar tevens een mooie kans om bij zo’n ervaren gebruiker en sloopspecialist een demo te geven en nog meer feedback te krijgen.

Drietal modellen
De RCC-serie betonscharen bestaat nu uit drie modellen: RCC 20, 25 en 30. Deze zijn geschikt voor dragers in de gewichtsklasse van respectievelijk 18-25, 20-30 en 25-35 ton. Er wordt door de fabrikant nog gewerkt aan twee grotere modellen, de RCC 40 en 50, die bedoeld zijn voor 30- tot 40-tons en voor 40- tot 50-tons sloopkranen. Eerst moeten de huidige modellen het goed doen. Voor Rotar is de ontwikkeling van een serie betonscharen met dubbele cilinders toch iets nieuws. Kijkend naar de huidige lijn sloopwerktuigen, dan hoeft men daar echter niet bang voor te zijn. Het probleem is vaak dat nieuwe machines steeds minder motorvermogen en hydraulische opbrengst hebben, om zo aan de alsmaar strengere emissie-eisen te kunnen voldoen. Voor veel werkzaamheden zijn juist aanbouwdelen nodig die de nodige oliestroom vragen. Dat betekent dus ook een krachtigere basismachine.
De laatste jaren hebben fabrikanten in dat opzicht niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Daar waar graafmachines en sloopwerktuigen voorheen optimaal presteerden en op elkaar afgestemd waren, lukt dat met nieuwe modellen niet meer zo goed. Dan ontstaat vaak de discussie of het aan het aanbouwdeel ligt of aan de drager. In principe is dat niet het probleem van een fabrikant van sloopwerktuigen. Maar als dit toch de trend is en men wil daar in meegaan, dan is het verstandiger om er bij de ontwikkeling van nieuwe uitrustingsstukken rekening mee te houden. Rotar International heeft daar bij de RCC-serie bewust voor gekozen en past een innovatieve techniek toe: Ramplifier. Dit is een samenvoeging van ram (cilinder) en amplifier (versterker). Daarom is voor het vastleggen van de naam Ramplifier gekozen voor deze unieke en innovatieve cilindertechnologie.
Hoe werkt deze techniek nu precies en wat zijn de grote voordelen? De Ramplifier is in feite een soort honingraadvormige cartridge of cel, die in de zuigerstang van de hydraulische cilinder wordt gemonteerd. Tot 250 bar werkdruk heeft de cilinder een normale werking. Daarboven wordt de Ramplifier geactiveerd en verdubbelt de kracht binnen in de zuigerstang. Het hydraulische vermogen van de cilinder wordt dan maar liefst 500 bar. Daardoor krijgt de Rotar RCC 30 betonschaar veel meer knipkracht. Het activeren van de Ramplifier gebeurt als de schaar voldoende weerstand ondervindt en is dus afhankelijk van de hardheid van het beton. Bij écht zware constructies mag de maximale werkdruk oplopen tot 350 bar en wordt dan een ongekende 700 bar. Door twee cilinders te monteren is een zeer hoge knipkracht verkregen. Doordat de amplifier bij voldoende weerstand snel wordt geactiveerd, zijn tegelijkertijd snelle cyclustijden te bereiken.

Beter dan booster
De innovatieve Ramplifier heeft diverse voordelen ten opzichte van de powerbooster. Die laatste technologie is meestal aan de buitenkant van de cilinder gemonteerd. Dat maakt dat deze kan worden geraakt door uitstekend wapeningsijzer. Een ander nadeel is dat voor de powerbooster extra hydrauliekleidingen nodig zijn. Dat vergt niet alleen extra plek, maar levert ook nog meer kwetsbaarheid op. Bovendien moeten ze bestand zijn tegen zeer hoge werkdrukken van 700 bar. De kans bestaat dat een leiding bij inzet in zware sloopcondities barst, met stilstand en bijbehorende onderhoudskosten als logisch gevolg. Rotar’s Ramplifier techniek is volledig beschermd ín de zuigerstang van de cilinder ingebouwd.
Het toepassen van deze vinding levert bovendien een lager geluidsniveau op dan bij de powerbooster. Geluidsarm slopen is steeds belangrijker. De Ramplifier is volledig omgeven door hydrauliekolie in de zuigerstang. Daardoor wordt het geluid gedempt. De RCC 30 is verder zeer slank en toch robuust gebouwd en heeft weinig uitstekende delen die tijdens het slopen kunnen beschadigen. Het frame van de schaar is gemaakt uit hoogwaardig en slijtvast staal. De leidingen hebben een grote diameter en daardoor minder weerstand. Dit draagt bij aan een lager verbruik en een lagere temperatuur van de hydrauliekolie. De RCC 30 weegt rond de 2.440 kg. Inclusief kopplaat is dat al gauw 2.850 kg. Vandaar dat de originele RCC 25 is ongedoopt tot RCC 30. Er kan gekozen worden voor CW-ophanging of een kopplaat met volledig geïntegreerde hydraulische snelwissel van OilQuick of Lehnhoff.
De betonschaar heeft een maximale bekopening van 1.020 mm. Dat is behoorlijk groot voor een bijna 3-tons schaar. Dit maakt dat met kleinere sloopkranen zeer efficiënt en tegen lagere kosten toch zware (gewapende) betonnen constructies kunnen worden gesloopt. Ook is de RCC 30 dankzij het gunstige gewicht en de toepassing van twee staande cilinders een ideale keuze voor inzet aan een lange sloopgiek. Zoals Bos Operators hem inzet aan de Cat 345C ES UHD.

Verwisselbare tanden
Onderhoud aan de betonschaar is eenvoudig en snel te doen. Rotar kiest daarbij voor verwisselbare tanden. Deze liggen stevig geborgen in het bed van de schaar. Hierdoor hoeven ze niet opgelast te worden en wordt er geen warmte in het moedermateriaal ingebracht. Dat is beter voor de levensduur van de schaar. Aan de binnenkant zijn er knipmessen gemonteerd voor wapeningsstaal en hier heeft de schaar een knipkracht van 640 ton. Op de buitenste tand wordt bij maximale bekopening 96 ton knipkracht gerealiseerd. Op de binnenste tand is dat 141 ton. De schaar vraagt voor openen en sluiten tussen 200 en 250 liter olie per minuut bij een maximale werkdruk van 350 bar. Voor het roteren wordt 40 l/min gevraagd. De rotatiemotor kan een maximale werkdruk van 170 bar aan.
Tijdens ons bezoek aan het sloopproject toont de RCC 30 zijn ware kracht. De schaar gaat gemakkelijk door de zware betonconstructie heen en is snel met openen en sluiten. Daardoor neemt de productie behoorlijk toe. Dirk Bos heeft de schaar op demo van Rotar. Het is een van de eerste modellen die door Rotar gemaakt is. Voordat de vernieuwde RCC-modellen in volledige serieproductie gaan, moet de techniek goed in de praktijk getest worden. Het is immers voor het eerst dat Rotar betonscharen met dubbele cilinders maakt. De techniek is revolutionair, maar moet wel werken, ook op lange termijn. Deze belangrijke testfase is inmiddels voorbij en de scharen zijn met succes in serieproductie.

Bij de praktijktesten zijn nauwelijks zaken naar voren gekomen. Dat mede omdat Rotar bij de ontwikkeling goed naar klanten heeft geluisterd en zelf reeds veel ervaring is opgedaan met de RDP- en RDS-scharen. De nieuwe RCC-serie is door slopers goed ontvangen. Ook Dirk Bos is enthousiast over de RCC 30: “De schaar is zeer snel en productief en gaat met groot gemak door beton. Onderhoud is goed en snel te doen dankzij de verwisselbare tanden. Een groot voordeel is verder, dat de betonschaar zeer rustig werkt aan de kraan. Dat is bij scharen met powerbooster techniek toch anders.” Met de nieuwe betonscharen wordt het leveringsprogramma niet alleen uitgebreid, maar beantwoordt Rotar ook een belangrijke vraag vanuit de markt. De nieuwe innovatieve Ramplifier techniek zorgt voor een hoge knipkracht en snelle cyclustijden. Of, zoals Rotar het noemt, de ‘red concrete crush’.
Rotar International B.V.
Genemuiden
T +31 (0)38 385 54 71
www.rotar.com
Steven Van Roy bvbaHerentals (B)
T +32 (0)477 17 27 55
www.stevenvanroy.be
Bos OperatorsBeers
T +31 (0)6 514 889 97
www.bosoperators.nl