Het is alweer 7 jaar geleden dat ITR Benelux met veel tamtam zijn entree maakte als enige fabrieksvestiging voor rijwerken en rijwerkonderdelen in de Benelux. Terugkijkend mag gerust worden vastgesteld dat er sprake is van zeven vette jaren. Het team onder leiding van directeur Hugo Laeyendecker heeft met een ijzersterke formule de Noord-Europese markt duidelijk voor zich gewonnen. Door zich te onderscheiden op basis van een ruim aanbod, goede prijs/kwaliteitverhouding en snelle levering zijn veel klanten enthousiast geraakt. Niet alleen in Nederland, maar zeer zeker ook in België en de voorbije jaren is met name de Duitse markt booming.

En zo kan het gebeuren dat ITR Benelux in dit bijzondere coronajaar ‘gewoon’ weer een plus gaat realiseren van 25% ten opzichte van 2019. Met een kwart meer omzet bedraagt deze op jaarbasis inmiddels ruim 12,5 miljoen euro. Dat met een team van zo’n twintig medewerkers, voorwaar een prestatie van formaat. “De markt is op dit moment erg onvoorspelbaar. Vorig jaar liep de verkoop rond deze tijd enigszins achter op schema, dus zaten we begin dit jaar met extra voorraden. Toen daar de lockdown vanwege de Covid-19 pandemie nog eens overheen kwam, zag ik het voor het eerst somber in”, doet Laeyendecker uit de doeken.
Mail geëxplodeerd
Hoe anders bleek de realiteit. In plaats van klanten te bezoeken, zocht de gebruiker ITR op. Via de website stroomde de ene na de andere order binnen. “Het mailverkeer en daarmee ook het werk is tijdens die eerste golf daadwerkelijk geëxplodeerd. Geen idee hoe dat komt. Het werk is voor de meeste aannemers niet gekrompen en wellicht is door corona besloten om juist langer met machines door te draaien.” Het feit dat ITR Benelux de dienstverlening in verregaande mate heeft gedigitaliseerd en geautomatiseerd, heeft het bedrijf in deze onzekere tijd geen windeieren gelegd. Vanachter de computer zijn in één oogopslag alle prijzen en de actuele voorraad te raadplegen.

Het tumultueuze voorbije halfjaar heeft er toe geleid dat de fabrieksvestiging in Tilburg, dat de grootste voorraad rijwerkonderdelen buiten Italië beheert, verdere invulling gaat geven aan de stijgende vraag door de capaciteit flink uit te breiden. Recent is de opslagcapaciteit vergroot met een magazijn van nog eens 2.800 m². Een verdere uitbreiding van de productgroepen maakt de band met relaties alleen maar sterker, weet Laeyendecker. Dat zit binnen moederbedrijf USCO S.p.A. wel goed. De groep nam eerder al Midland Steel Traders (MST) over, een toonaangevende Britse fabrikant van maatwerk bakken en specialist in onderwagen- plus slijtonderdelen. Recent zijn ook de activiteiten van Strickland toegevoegd. Samen met Track-One ontstaat zodoende een van de grootste producenten van onderwagens ter wereld.