JCB heeft de allereerste op waterstof werkende graafmachine in de bouw ontwikkeld en onderstreept hiermee het leiderschap op het gebied van emissie- en koolstofarme technologieën. Zo kondigde de Britse fabrikant woensdag trots aan. Daar waar iedereen verwachtte dat Hyundai of Doosan de primeur zou hebben, ging JCB even opvallend als verrassend met deze eer aan de haal. De 20-tons 220X Hydrogen, aangedreven door een brandstofcel, is meer dan 12 maanden grondig getest in de eigen groeve van het merk. Deze opwindende ontwikkeling betekent dat JCB de eerste materieelproducent ter wereld is die een werkend prototype van een door waterstof aangedreven graafmachine onthult.
Lord Bamford, Chairman van JCB, zei hierover: “De ontwikkeling van de eerste op waterstof aangedreven graafmachine is erg opwindend in onze missie naar een koolstofvrije wereld. In de komende maanden zal JCB deze technologie blijven ontwikkelen en verfijnen met geavanceerde tests en zullen we voorop blijven lopen in technologieën die zijn ontworpen om een koolstofvrije toekomst te bouwen.”

Toonaangevend
Een zoon van Anthony ‘Lord’ Bamford, Jo Bamford, bracht 14 jaar door bij JCB, voordat hij overstapte naar de waterstofsector, Ryse Hydrogen oprichtte en vervolgens het bedrijf Wrightbus in Noord-Ierland kocht. Hij heeft contracten binnengehaald om ‘s werelds eerste waterstofdubbeldekker te leveren aan steden als Londen en Aberdeen. Jo voegde toe: “Ik geloof echt dat waterstof opportuniteiten biedt om een toonaangevende industrie in het Verenigd Koninkrijk op te bouwen die banen creëert, emissies vermindert en de wereld jaloers maakt.”
Stroom voor het prototype H2-graafmachine van JCB wordt opgewekt door waterstof te laten reageren met zuurstof in een brandstofcel, om zo de nodige energie te creëren om de elektromotoren te laten draaien. De enige uitstoot is water. De ontwikkeling komt nadat JCB vorig jaar de geschiedenisboeken inging met de productie van de eerste volledig elektrische 1,9-tons minigraafmachine in de bouwsector, de 19C-1E. JCB heeft de elektrische technologie uitgebreid naar zijn innovatieve Teletruk-serie verreikers met de lancering van een elektrisch model, de JCB 30-19E.
Schone diesels
Door voortdurende innovatie en ontwerpverbeteringen loopt JCB eveneens voorop op het gebied van schone dieseltechnologie om te voldoen aan de EU-emissievoorschriften van Stage V en heeft het de meest schadelijke emissies van zijn nieuwste reeks dieselmotoren zo goed als uitgeroeid. De uitstoot van stikstofoxide (NOx) daalt met 97%, die van roetdeeltjes met 98% en de uitstoot van kooldioxide (CO2) met bijna de helft.