Liebherr organiseerde vorige week traditiegetrouw de Liebherr Information Tour. De fabrikant had opnieuw volop nieuws te melden en zelfs twee belangrijke primeurs, namelijk de volledig elektrische funderingsmachine LB 16 Unplugged en de nieuwe 30-tons TA 230 knikdumper.
Dit keer werd tijdens dit internationale persevent in Oostenrijk het nieuwe Liebherr Development & Demonstration Center in Kirchdorf a/d Iller bezocht, dat eerder dit jaar werd geopend, en de fabriek in Nenzing. Hier bouwt men rupshijskranen (LR-serie), Heavy-Duty Cycle kranen (HS-serie) en funderingsmachines (LB-serie).

Het ‘echte’ nieuws wachtte in Nenzing, waar Liebherr de LB 16 Unplugged voor het eerst aan de verzamelde pers presenteerde en waarmee Liebherr uiterst succesvol verwacht te zijn. Deze funderingsmachine draait volledig op accu’s en heeft geen dieselmotor meer. Daarmee heeft de Liebherr LB 16 nul emissie op bouwprojecten, wat zeer belangrijk is. Hier zet Liebherr een belangrijkste stap en heeft daarmee een enorme voorsprong. Zeker nu, met de problematiek van de stikstofcrisis, kan met deze Liebherr LB 16 emissievrij gewerkt worden. Dit in combinatie met Liebherr’s elektrisch aangedreven ETM 905 betonmixer.

Er is wereldwijd – en zeker in Europa – veel vraag naar dit soort machines. Inmiddels is het eerste project uitgevoerd en is de machine echt goed getest. De ervaringen zijn zeer positief. Omdat van begin af aan goed naar gebruikers is geluisterd en engineers veelvuldig hebben overlegd over alle technische mogelijkheden, heeft het testen geen problemen opgeleverd. Ook al is dit pas het eerste prototype, de techniek heeft zich bewezen en er is inmiddels al veel belangstelling voor de LB 16 Unplugged. In veel landen mogen bouwprojecten immers pas doorgaan als het ingezette materieel zo weinig mogelijk of eigenlijk zoals de Liebherr funderingsmachine zero emissie heeft.
De machine lijkt zo goed als productierijp. De eerste vol elektrische LB 16 blijft beschikbaar als testmachine voor verhuur. Zo kunnen funderingsbedrijven kennismaken met dit nieuwe fenomeen. Er worden in eerste instantie nog drie of vier stuks van gebouwd. De 55-tons Liebherr LB 16 Unplugged wordt aangedreven door een elektromotor van 265 kW in combinatie met twaalf batterijen. Met een 125 A snellader duurt het opladen zo’n 7 uur. Tijdens de eerste praktijktest blijkt de elektrisch aangedreven boorstelling afhankelijk van de zwaarte van de werkzaamheden 8 tot 10 uur onafgebroken te kunnen draaien met een max. buisdiameter van 1,5 m en tot een diepte van 34,5 m.

Geboortegrond
Het evenement begon overigens in Kirchdorf. Hier rollen mobiele graafmachines, spoorwegkranen en overslagkranen van de band. Daar komen straks knikdumpers bij, aangezien Liebherr gaat terugkomen met een geheel vernieuwde serie gelede dumptrucks. Het merk verraste de pers door alvast de nieuwe 30-tons knikdumper te tonen. Deze zit op dit moment weliswaar nog in de testfase, maar is eigenlijk zo goed als af. Kirchdorf is tevens de plek waar Hans Liebherr in augustus 1949 is begonnen met het bouwen van een TK 10 mobiele torenkraan, waarop hij patent kreeg. Met groot succes als gevolg. De fabrikant staat er om bekend haar klanten altijd centraal te stellen en goed naar gebruikers te luisteren. Met daarbij altijd zeer innovatieve technieken.
Hierdoor is Liebherr uitgegroeid tot een immens familiebedrijf met een omzet van naar verwachting 10,5 miljard euro over 2019, waarvan bijna tweederde voor rekening komt van de bouwmachines- en mijnbouwdivisies. De fabrikant heeft een zeer omvangrijk leveringsprogramma aan technologisch en kwalitatief hoogwaardige machines. Omdat de techniek zo snel gaat en Liebherr direct op de steeds veranderende markt in moet kunnen spelen, is in Kirchdorf het nieuwe Research & Development Center geopend. Met een geheel eigen testterrein en parcours, waar nu de nieuwe Liebherr TA 230 gelede dumpers worden getest.

Veel potentie
Inmiddels heeft Liebherr negen stuks van de TA 230 gebouwd. Deze 30-tons dumpers zijn geheel nieuw ontwikkeld. Er waren ten opzichte van de eerste TA-modellen duidelijk nog zaken voor verbetering vatbaar. Voor Liebherr is de markt van gelede dumpers totaal nieuw en dan moet er ook nog flink gestreden worden tegen marktleiders. Toch is Liebherr redelijk succesvol geweest en zijn er uiteindelijk in korte tijd zeker 400 van verkocht. De constructeur ziet veel potentie in de dumpers, ook voor nieuwe regio’s. Om te beginnen is nu de TA 230 klaar. Deze weegt 26.300 kg en heeft een laadvermogen van 30 ton. De maximaal toegelaten aslast van de vooras bedraagt 14,5 ton. Voor het dubbele tandemstel bedragen die voor as 2 en 3 respectievelijk 6 en 5,8 ton.
Het maximale motorvermogen van 265 kW is afkomstig van een Liebherr dieselmotor. Daarbij wordt een modulair concept gebruikt, aangezien de dumpers ingezet worden in regio’s met verschillende emissienormen. De motor is dan ook leverbaar in een Stage V, Stage IV of Stage IIIA variant. Het is indrukwekkend om te zien hoe de nieuwe dumpers getest worden. Op het Research & Development terrein is daarvoor een heel testcircuit aangelegd, met een betonbaan waarin diverse hobbels en gaten zitten tot maar liefst 40 cm diep. Daar wordt met een maximale snelheid van 57 km/u overheen gereden. Dergelijk testwerk is voor een dumperchauffeur niet te doen en funest voor de rug. Daarom maakt Liebherr gebruik van een robot. Via GPS wordt de machine vanaf afstand bestuurd.

In de verhuur
Het testen van de gelede dumpers is zo goed als afgerond. Vanaf juni volgend jaar zal Liebherr er eerst nog een aantal in de praktijk testen door deze in de eigen verhuurvloot van Mietpartner te zetten. Daarna pas gaat de echte productie beginnen en zal de TA 230 vanaf 2021 echt leverbaar zijn. Vervolgens zullen de 35- en 40-tons versies worden toegevoegd. Op de Bauma in 2022 verwacht men zelfs een 45- en 50-tonner te kunnen brengen. De vernieuwde knikdumper is ook voor de Benelux een interessante machine. En zeker de 30-tons TA 230, die in een zeer gewilde en gangbare klasse valt.