In Nederland groeit de bouwproductie dit jaar voor het vierde jaar op rij. Hierdoor ontstaan tekorten aan personeel én materialen, wat leidt tot prijsverhogingen. Voor bouwbedrijven met langlopende projecten kan dit zelfs leiden tot slechtere rendementen; zij moeten duurder inkopen dan begroot. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het nieuwe Vooruitzicht bouw.
Aannemers zijn halverwege 2017 zeer optimistisch gestemd. In het tweede kwartaal van 2017 groeide de bouwproductie met bijna 6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor heel 2017 verwacht ING Economisch Bureau een groei van 5%. Het zijn de nieuwbouw en vooral de verbouw van woningen die door de aangetrokken huizenmarkt de kar trekken.
De in 2016 ingezette groei van vergunningen voor nieuwbouwwoningen zet in 2017 door. Knelpunten als te weinig ontwikkelcapaciteit bij gemeenten en ontwikkelaars worden langzaam overwonnen. Ook corporaties hebben weer meer nieuwbouwplannen. ING Economisch Bureau verwacht daardoor een stijging van het aantal gerealiseerde nieuwe woningen in 2017 tot circa 63.000 en in 2018 tot 67.000.
Niveau van 2008
Woningbouwers hebben momenteel bijna 10 maanden aan werkvoorraad. De orderportefeuilles zijn hiermee terug op het niveau van de zomer van 2008. Hierbij moet wel rekening gehouden worden dat de bouwcapaciteit de afgelopen jaren door faillissementen en bedrijfssaneringen flink daalde. Er zijn hierdoor minder bouwbedrijven, die stuk voor stuk ook nog eens minder capaciteit hebben. De orderboeken vullen zich daardoor sneller.
“Na enkele jaren van hoge groei in de woningbouw nemen de volumes dit en volgend jaar wel minder toe”, aldus Maurice van Sante, ING senior econoom bouw en vastgoed. “De productie in de utiliteitsbouw en de infrasector beginnen ook aan te trekken waardoor de groei wel breder gedragen wordt.”
Flinke toename
Infrabouwbedrijven hebben in augustus 2017 de orderboeken flink zien toenemen tot gemiddeld bijna 7 maanden. De aangetrokken woningbouw laat de vraag naar nieuwe toegangswegen en bestrating stijgen. Naar verwachting groeit de productie van de infrasector dit kalenderjaar met zo’n 2%. In 2018 kan de groei verder aantrekken doordat dan enkele grote infraprojecten van start gaan. Onder andere de Afsluitdijk, A13/A16 en de Blankenburgverbinding staan in de tenderfase.