Tatra Nederland, een organisatie waar meerdere strategisch over het land verspreide DAF-bedrijven aan verbonden zijn, toont tijdens de Technische Kontakt Dagen (31 mei t/m 2 juni) in Almere een breed voertuiggamma.
Verantwoordelijk voor de advisering en levering van de Tatra-producten in Nederland is Gerrit van der Garde, die per 1 mei als Dealer Account Manager in dienst is bij Tatra Nederland. Hij bezoekt geïnteresseerde klanten met een demovoertuig, helpt bij het specificeren en onderhoudt het contact met het DAF-bedrijf in de regio voor levering en onderhoud. Tatra Nederland is een samenwerking van de DAF-dealers Truckland, Loven, Sent Waninge en Garagebedrijf Pals.
Belangstellenden kunnen tijdens de TKD zowel op de demobaan als op de stand uitgebreid kennismaken met diverse voertuigen van deze Tsjechische truckbouwer. Van der Garde: “Tatra is een merk met een lange historie. Zoals bekend maken zij voor de Phoenix-producten al langer gebruik van de DAF CF dag-, slaap- en SpaceCab cabines, MX-11 en 13 motoren met vermogens van 370 tot 530 pk en handgeschakelde of automatische (TraXon) versnellingsbakken van ZF. De automaten zijn ook nog eens voorzien van door Tatra ontwikkelde off-road software. De tussenbak is onderdeel van de sterke en centrale aandrijfbuis. Nederland is bekend om zijn specifieke vervoersoplossingen met betrekking tot het GVW, de as-configuraties en opbouwmogelijkheden. Tatra gaat daarin volledig met ons mee en leveren nu echt de hoogste GVW-klassen.”
Voor een 3-asser (6×6) is dat 34,5 ton, een 4-asser (8×8) is dat 46 ton, daartussen is er de 8×6 met 44,5 ton, en de 10 x6, 10×8 en 10×10 zijn goed voor 50 ton. Maar de laatste categorie voertuigen hebben op kenteken 53 ton als je de assen optelt. Daarmee zijn ze veilig voor de meetlussen. De voertuigen zijn standaard uitgevoerd met luchtvering op alle assen, maar voor Nederland is er ook een combinatievering met een lucht hoofdvering en hydraulische hulpvering. Verder zijn bij een 3-asser twee assen gestuurd, bij een 4-asser zijn dat er drie en bij de 5-asser heeft men keus uit drie of vier gestuurde assen. De voorassen zijn in alle gevallen inschakelbaar. Dat is gunstig voor het brandstofverbruik en het milieu, zonder dat de Tatra de kracht van een volwaardige terreintruck verliest. Wanneer de omstandigheden daarom vragen, kun je de aandrijving voor bijschakelen.
Alle voertuigen beschikken over een widespread opstelling (1,80 meter) achter met twee gestuurde achterassen. Bij een vijfasser met in het midden een starre as, zijn de vierde en vijfde as gewoon gestuurd, waardoor je keurig langs de stoeprand kunt rijden. Overigens is in overleg enkele of dubbele wielmontage te bepalen, evenals de hoogtemaat van de wielen en de reducties van de tussenbak. Voor wat betreft de opbouwen kijkt Tatra Nederland ook specifiek naar de lokale markt. “Het meest gebruikt bij deze auto’s zijn kippers. Een haakarm, kabelsysteem, betonmixer is uiteraard mogelijk, maar ook de opbouw van een kraan. We kijken tevens naar brandweertoepassingen en bijvoorbeeld een grondzuiger. Stuk voor stuk toepassingen waar Tatra een passende chassis/cabine voor levert”, laat Van der Garde weten.
Zoals bekend gebruikt men een centrale buis met een lucht geveerde onafhankelijke wielophanging. Hierdoor pendelen de assen onder de auto en helt de bovenbouw nauwelijks. Deze techniek maakt het ook mogelijk om met een redelijke snelheid over een onverharde baan te rijden. Het mooie van die buis is ook dat het frame de kipper draagt. Dat creëert een laag zwaartepunt. Wanneer je dit op trekkers toepast verlaagt dit de schotelhoogte en is het voertuig geschikt voor vrijwel ieder type oplegger. Ook hier geldt dat ik over alle benodigde informatie beschik en in overleg met de klant en de Engineering-afdeling van de fabriek tot een klant-specifieke oplossing kom.
Tijdens de TKD is Tatra Nederland aanwezig met verschillende versies van de Phoenix, zoals een 6×6 en 8×8. Op de demobaan rijdt een Tatra Phoenix 8×6 met AJK kipper en op de stand is ook nog een Dakar voertuig te zien. Tatra Nederland staat op de TKD op kavel 43, direct naast de stand van DAF. Want Tatra is ‘Powered by DAF’!