Dat het vertrouwen in Demag terug is bij Schares, blijkt wel uit het feit dat direct vier stuks van 5-assige AC 160-5 zijn besteld.
Tijdens Bauma 2016 maakte Terex Cranes bekend dat de merknaam Demag voor hijskranen terug komt en alle nieuwe kranen vanaf dat moment onder die vertrouwde naam worden geleverd. Zelfs de oorspronkelijke blauwe met gele kleuren van het merk zijn terug van weggeweest. De lijn AT-kranen omvat elf modellen tussen 100 en 1.200 ton. Qua rupskranen levert Demag zeven modellen met een hijsvermogen van 400 tot 3.200 ton. Het merk geniet een uitstekende naam op kranengebied. De Duitse fabrikant heeft decennialang veel betekend op het gebied van technologische vernieuwing en behoort tot de meest erkende kraanfabrikanten. Niet altijd doet een naamsverandering na overname een merk goed en betekent ook niet automatisch dat klanten het vertrouwen behouden. Uit gesprekken met gebruikers bleek steeds hoeveel het merk betekent en waar Demag voor hen voor staat. Na de overname van de kranenbouwer uit Zweibrücken door Terex Cranes raakte dit vertrouwen deels beschaamd en kregen klanten steeds meer het gevoel dat er niet goed naar hen werd geluisterd. Ook was de vertrouwde kwaliteit niet meer zoals voorheen en dat werd afgelopen jaren dan ook duidelijk gevoeld. Ook in de Benelux werden er weinig Terex kranen meer verkocht. Tijd om daar verandering in te brengen en het vertrouwen van jarenlange gebruikers terug te winnen.

De naam Demag is terug van weggeweest. De AC 160-5 neemt zelf 6,3 ton ballast mee en er kan maximaal 46 ton aan.
Daar is hard aan gewerkt en daarbij is besloten de naam Demag terug te brengen. Voor bepaalde modellen die in Amerika worden gebouwd blijft echter de naam Terex gangbaar. Er zijn nu dus twee merknamen in gebruik. Dat bij Autokrane Schares het vertrouwen in Demag beslist terug is, blijkt wel uit het feit dat maar liefst vier stuks AC 160-5 zijn gekocht. De eerste is reeds afgeleverd. We zagen de nieuwe aanwinst aan het werk net over de grens bij Venlo. In het Duitse Meerbusch, tussen Krefeld en Düsseldorf, is de kraan met al zijn ballast ingezet om kelderwanden te plaatsen voor een appartementencomplex. De firma is in 1898 gestart als metaalbewerkingsbedrijf met slijperij. Omdat het steeds vaker voorkwam dat men voor klanten montagewerk van machines of installaties uitvoerde, werd in 1927 voor het eerst geïnvesteerd in transportmaterieel. In 1957 is zelf de eerste kraan gebouwd, met een hijsvermogen van slechts 3,5 ton. Een succes, en al snel werd een 100-tons vakwerkgiek kraan gekocht. Zo is men uitgegroeid tot een groot kraanverhuur- en transportbedrijf, dat heden ten dage onder de leiding staat van Christoph Schares, de vierde generatie alweer.
Schares telt meer dan 100 medewerkers. Het kranenpark omvat circa 65 hijskranen. In de vloot vinden we tien mobiele torenkranen, waarmee men als eerste was, en vijf rupskranen. De rest is telescoopkraan. Tevens voert men transportwerkzaamheden uit en daarvoor staan twintig trekkers en dertig opleggers ter beschikking. Ook vinden we nog vijf bakwagens met zware autolaadkranen terug. Voor zwaar- en speciaal vervoer heeft men zware diepladers ter beschikking en kan Schares zelf transporten begeleiden. Tot de activiteiten behoren verder het verhuren van hoogwerkers, rijplaten of draglineschotten en uitvoeren van (de)montagewerk. In het Ruhrgebied heeft de onderneming vijf vestigingen.
Flexibel inzetbaar

Het IC-1 display en instrumentpaneel zijn beide zeer overzichtelijk en eenvoudig te bedienen.
De 5-assige Demag AC 160-5 is de eerste van vier nieuwe 160-tons hijskranen en is operationeel vanuit de vestiging in Willich/Düsseldorf. Lange tijd heeft Schares geen Terex kranen meer gekocht. Het vertrouwen is terug nu de kranen weer de naam Demag dragen. Het is niet voor niets dat Schares voor dit type koos, aldus Christian Drewa, verantwoordelijk voor de regio Wüpper/Rhein. “De AC 160-5 is een compacte kraan met een lange hoofdmast en die zeer veelzijdig en flexibel inzetbaar is. De 5-assige kraan is inzetbaar als een 100-tonner, maar ook als een zeer sterke 160-tons kraan.” In Meerbusch wordt de machine als een echte 160-tonner gebruikt en is uitgerust met al zijn ballast. Daar dient de kraan prefab kelderwanden van maximaal 4 ton te plaatsen. De verste wanden dienen op 40 meter vlucht te worden gezet en daarmee wordt de 160-tonner maximaal ingezet. De hoofdgieklengte waarvoor hier gekozen is bedraagt 45,2 meter. De opstelruimte is beperkt. Dankzij de compacte afmetingen kan de kraan er toch gemakkelijk komen en opgesteld worden. De 5-asser is ongeveer 14,4 meter lang en is niet breder dan 3 meter. Dankzij de vele stuurmogelijkheden van de assen kan de kraan zelfs op zeer krappe locaties komen. De afstempelbasis bedraagt 8.135 bij 7.500 mm. Op halve stempelbasis ligt deze op 5.300 mm. Schares heeft gekozen voor stempelbreedtebewaking, wat ervoor zorgt dat de kraan altijd het juiste programma heeft wanneer de machinist een verkeerde stempelbreedte zou ingeven.
De maximale rijsnelheid ligt op 85 km/u. Het is een echte all-terrain kraan en kan ook in slecht terrein uit de voeten of hellingen aan. Het maximale stijgingspercentage ligt op 64%. Er is keuze uit een 10x8x10 of een 10x6x10 uitvoering. De AC 160-5 van Schares beschikt over drie aangedreven assen en weegt precies 60 ton. Daarmee voldoet de kraan aan de aslast van 12 ton. Schares laat de jib thuis en neemt dan zelfstandig nog 6,3 ton ballast mee. Hiermee kan de kraan zelfs nog als zeer sterke 100-tonner ingezet worden. Wanneer men de dubbele jib meeneemt, dan mag de kraan nog 3,7 ton ballast meenemen. Maximaal kan er 46 ton contragewicht aan de kraan hangen. Schares kiest ervoor om extra ballast te laten aanvoeren met een ballastwagen. Bij de Demag wordt hiervoor een 3-assige MAN trekker ingezet met daarachter een compacte 3-assige oplegger. Hiermee kan men al het nodige extra ballast meenemen en de benodigde hijsmiddelen. Met al het ballast eraan bedraagt de zwenkradius tijdens het zwenken 4,4 meter.
Jibvarianten

De maximale hoofdgieklengte bedraagt 68 m en hier is 45,2 m toereikend.
De Demag AC 160-5 heeft een maximale hoofdmastlengte van 68 meter. Er is keuze uit diverse giekverlengingen. Met een dubbele jib wordt de gieklengte met nog eens 21 meter verlengd. Hier kan een extra giekdeel van 12 meter tussen worden gezet en betekent dus een verlenging van 33 meter. De jib kan hydraulisch versteld worden onder een hoek van 0, 20 of 40°. Schares koos ervoor om de 160-tonner te bestellen met de maximale jiblengte. Met 46 ton ballast en 68 meter hoofdgiek ligt het hijsvermogen op 8,6 ton bij 14 meter vlucht. Op maximale vlucht van 58 meter tilt de kraan 1,3 ton. Met 21 meter jib komt de maximale hijshoogte op 88 meter. Met 33 meter jib bedraagt deze 100 meter. De hijsgegevens zijn voor de kraanmachinist eenvoudig afleesbaar op het scherm van de LMB. Demag maakt gebruik van het eigen IC-1 systeem voor lastmomentbeveiliging en heeft een duidelijk afleesbare en overzichtelijke kleurendisplay. IC-1 voldoet aan de EN 13000 norm en is voorzien van datalogger.
De cabine is zeer ruim en overzichtelijk. De bediening van de joysticks voelt licht en nauwkeurig, zodat kraanbewegingen uiterst soepel en precies zijn uit te voeren. Voor goed zicht op het hijswerk en goede ergonomie is de cabine traploos onder een hoek van 16° kantelbaar. De cabine heeft een schuifdeur met daarin een schuifraam. Zo kan de machinist met gesloten deur toch nog frisse lucht krijgen. De voorruit is naar buiten en omhoog uitklapbaar en de ruitenwisser zit tijdens het werken niet in het gezichtsveld. Zelfs met gesloten raam. Verder vinden we simpele schakelaars terug voor het bedienen van de stempelbalken en -poten. Erg doeltreffend en desgewenst zelf eenvoudig en goedkoop te vervangen. Demag kiest ervoor om de 160-tonner uit te rusten met één motor voor zowel onder- als bovenwagen. Dat scheelt gewicht en onderhoudskosten. Waar veel merken kiezen voor een Mercedes-Benz dieselmotor, maakt de Duitse fabrikant een opvallende keuze. De AC 160-5 wordt aangedreven door een 6-cilinder Scania DC13, die voldoet aan de strenge Euromot 4 uitstootnorm. Het maximale motorvermogen bedraagt 368 kW/500 pk bij 2.100 t/min. De uitlaat is geheel uit edelstaal vervaardigd. De brandstoftank heeft een inhoud van 480 liter en die voor AdBlue herbergt 60 liter.

Voor het transport van extra ballast wordt een 3-assige MAN trekker ingezet met een compacte 3-assige oplegger.
Steeds vaker zijn kraanverhuurders genoodzaakt om te investeren in nieuwe kranen met schonere motoren, omdat opdrachtgevers dit eisen omwille van duurzaamheid. Bovendien komen in steeds meer steden milieuzones voor. Duitsland loopt wat dat betreft voorop. In Düsseldorf bestaan zelfs plannen om alle dieselauto’s uit de stad te weren. Hoe zal het in de toekomst gaan met bouwmaterieel? Schares loopt daar met de nieuwe AC 160-5 in ieder geval op vooruit. De andere drie 160-tonners worden in 2017 geleverd. Bij Schares is het vertrouwen in dit Duitse merk helemaal terug en de 5-assige Demag is flexibel inzetbaar voor veelzijdig hijswerk in de klasse van 100 tot 160 ton. Ook is de keuze op de AC 160-5 gevallen, aangezien deze weinig complexe techniek bevat en onderhoud eenvoudig en goedkoop te doen is. Zelfs de eigen technische dienst kan storingen zelf zoeken en verhelpen. Verder onderscheidt de kraan zich door een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Of zoals vestigingsleider Christan Drewa zegt: “Veel kraan voor weinig geld.” In ieder is Demag met de hijskranen weer helemaal terug.
Geert-Yke Rusticus
Informatie
Terex Cranes GmbH
Voor Nederland :
Marc Dirkse
T +31 (0)6 51 55 97 95
Voor België:
Didier Vogels
T +31 (0)168 38 01 21
Autokrane Schares
T + 49 (0)2871 238 660
www.schares.de