VolkerWessels heeft een technologie ontwikkeld waardoor tijdens de realisatiefase van projecten tot 99% van de stikstofuitstoot van het grote, veelal stilstaand materieel gereduceerd kan worden: het NoNOx filter. Het prototype van deze oplossing is al op verschillende locaties getest en de werking en prestaties van de technologie zijn door een geaccrediteerde luchtmeetdienst conform NEN en ISO normen gevalideerd.
De NoNOx filterunit kan worden aangesloten op de uitlaat van bestaand diesel materieel. Vanwege de opstelling in een generator frame is de unit met name voor stilstaand en beperkt bewegend materieel zoals generatoren, boorstellingen, heistellingen en bouwkranen te gebruiken. VolkerWessels is intussen ook ver gevorderd met de ontwikkeling van een kleinere NoNOx unit die ook geschikt is voor bewegend materieel zoals graafmachines, asfaltspreiders, shovels en dumpers.
Plug and play
Directeur Erik Pot van VolkerWessels en tevens initiator van de technologische ontwikkeling achter het filter vertelt het volgende over de werking: “Het NoNOx filter bestaat uit een aantal bewezen technologische componenten. Door de slimme aaneenschakeling daarvan kan het filter zijn werk doen en daardoor tijdens de bouwfase tot 99% van de stikstofuitstoot reduceren. Het filter zet het aanwezige NOx in de uitlaatgassen om in niet schadelijke stoffen. Het is verder dusdanig ontworpen dat het eenvoudig toepasbaar is in de praktijk; ‘plug and play’. Met een flexibele aansluiting wordt het filter direct aangesloten op het materieel.”
Alfred Vos, COO van VolkerWessels, voegt hier nog aan toe: “Het NoNOx filter is uniek en zeer duurzaam, omdat het toepasbaar is op al het bestaande materieel in de Nederlandse markt. Hierdoor hoeft ook het oudere materieel niet verkocht te worden aan markten buiten Nederland of vernietigd te worden, wat uiteraard niet bijdraagt aan een echt duurzame oplossing. De technologie zorgt ervoor dat projecten, gehinderd door de stikstofcrisis, mogelijk weer doorgang kunnen vinden. VolkerWessels neemt hiermee de verantwoordelijkheid die binnen haar directe invloedssfeer ligt en wacht met interesse af hoe de overheid de uitstootproblematiek tijdens de gebruikersfase gaat adresseren.”

Kleinere variant
De NoNOx filterunit kan aangesloten worden op de uitlaat van bestaand diesel materieel. Vanwege de opstelling in een generatorframe is de unit met name voor stilstaand en beperkt bewegend materieel zoals generatoren, boorstellingen, heistellingen en bouwkranen te gebruiken. Voor veel bewegend materieel als graafmachines, asfaltspreiders, shovels, dumpers, etc. is deze unit opstelling minder geschikt. VolkerWessels is intussen ook ver gevorderd met de ontwikkeling van een kleinere NoNOx unit die wél geschikt is voor bewegend materieel.
Op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) worden er sinds 2015 vergunningen verleend voor bouwprojecten die voor stikstofdepositie in de Natura 2000-gebieden zorgden. Het Europese Hof van Justitie concludeerde dat het PAS niet handelde volgens de Europese richtlijnen om natuur te beschermen. De Raad van State sloot zich daar eind mei 2019 bij aan. Het gevolg is dat duizenden projecten in Nederland plotseling stil zijn komen te liggen.
Een deel hiervan kan weer opgestart worden door de uitstoot in de bouwfase sterk te reduceren. Om dit te realiseren dient zelfs de stikstof uit schone nieuwe dieselmotoren te worden verwijderd. Enkel investeren in nieuw materieel is dus geen oplossing voor het ontstane probleem. VolkerWessels is aan de slag gegaan met een oplossing voor de bouwfase, hetgeen heeft geresulteerd in het NoNOx filter als deeloplossing.