Wekenlang voerde JCB de spanning op door in kleine stapjes steeds meer te laten zien van de machine die op de Bauma zijn debuut beleeft. Op die manier maakte het Britse merk veel machinisten reuze nieuwsgierig. Eén ding stond vast; de Hydradig is een echte innovatie op materieelgebied. JCB was in 1953 al de allereerste met een graaflaadcombinatie en in 1977 werd de branche verrast met de eerste verreiker. In beide segmenten is de fabrikant uit Rocester nog steeds marktleider. Dit jaar is het de beurt aan de introductie van de Hydradig 110W, een volledig nieuw ontwikkelde machine vol innovaties. Deze moet wereldwijd voor grote verandering gaan zorgen en derhalve een groot succes worden. Zeker in Europa – en in het bijzonder voor de Benelux – zijn de verwachtingen van JCB hoog gespannen. Na twee dagen kennis te hebben mogen maken met deze 11-tons mobiele graafmachine zijn wij er vast van overtuigd dat de Hydradig hier zeker op veel belangstelling kan rekenen en een flink marktaandeel moet kunnen veroveren. De ontwikkeling van de Hydradig heeft ruim 3 jaar geduurd en is volledig vanaf nul begonnen. Eerst is bij klanten geïnformeerd aan wat voor machine er behoefte was en waaraan deze moet voldoen.

Na wekenlang spanning opbouwen mocht Lord Bamford dan eindelijk de nieuwe JCB Hydradig 110W onthullen.
Het belangrijkste doel was om een innovatieve oplossing te ontwerpen, die duidelijk antwoord biedt op de vijf grootste uitdagingen waarmee eindgebruikers dagelijks te maken hebben. Een echte uitdaging dus voor het projectteam. Voorop stond dat de machine het beste moest zijn qua zicht, stabiliteit, manoeuvreerbaarheid, mobiliteit en servicetoegankelijkheid. Zeker tegenwoordig is het met alle wet- en regelgeving voor constructeurs niet eenvoudig om dat allemaal in één machine samen te brengen zonder continu compromissen te moeten sluiten. Vaak komt dat doordat fabrikanten de verkeerde volgorde gebruiken. Techniek heeft nu eenmaal ruimte nodig en als de machine eenmaal ontworpen is, moet die plaats er nog wel zijn. De nieuwe Hydradig is een mooi voorbeeld van hoe het moet. Van begin is goed naar elkaar geluisterd en nauw samengewerkt. Dat vormt de basis voor het ontwerp van deze revolutionaire bandenkraan, die aan alle vijf vereisten voldoet zonder maar één compromis te hoeven sluiten. Op het eindresultaat is JCB ontzettend trots, zo werd wel duidelijk tijdens de officiële presentatie op 14 maart door Lord Bamford, waarbij uiteraard ook de internationale vakpers aanwezig was.
Zeer veelzijdig

De 11-tons graafmachine heeft een hefcapaciteit van liefst 1.000 kg over 360° bereik en op banden!
De Hydradig is een concept dat ongekende mogelijkheden biedt en zeer veelzijdig is in te zetten is. “Het zal dan ook de denkwijze waarop machines ingezet en toegepast worden van velen veranderen en grote voordelen bieden”, klonk het overtuigd. De machine zal voor veel landen een alternatief vormen voor de graaflaadcombinatie of voor 14-tons mobiele graafmachines. Zeker in de Benelux, Duitsland en nog veel meer landen in Europa neemt het aantal verkochte graaflaadcombinaties sterk af en wordt op een andere manier en met andere machines gewerkt. De Hydradig is zeker voor Europa een passend antwoord, terwijl in veel andere landen de ‘backhoe’ nog altijd ongekend populair is en er wereldwijd dan ook nog voldoende vraag is naar dit machinetype.

De Hydradig is ideaal als toolcarrier en kent ongekende mogelijkheden. Het zeer lage zwaartepunt garandeert een optimale stabiliteit.
Goed zicht is één van de vijf kernpunten. Het is heel belangrijk dat de machinist met eigen ogen goed op het werk kan kijken en ook zelf ziet wat er naast of achter de machine gebeurt. JCB heeft er daarom voor gekozen om de hoofdcomponenten in de onderwagen te plaatsen. Dat geldt ook voor de hydrauliekolie- en brandstoftank. Dit garandeert een optimaal zicht, maar stelt de engineers tegelijkertijd ook weer voor nieuwe uitdagingen. De cabine biedt veel glasoppervlak en geen hinderlijke of zicht belemmerende raamstijlen, wat resulteert in een goed zicht rondom en met zo weinig mogelijk dode hoeken. Dat is waarom het machinedesign schuine hoeken heeft; daardoor worden de meest optimale zichtlijnen verkregen. Tot zelfs binnen 1 meter afstand van de machine kan de machinist nog steeds alles zelf zien, óók als er in sleuven wordt gewerkt. En dat alles zonder hulp van camera’s. De Command Plus cabine biedt tevens veel ruimte en comfort en is ROPS/FOPS gecertificeerd. LED-verlichting zorgt voor veel licht en daardoor extra veiligheid. Het instrumentenpaneel is overzichtelijk geplaatst en goed af te lezen. Het geluidsniveau in de cabine ligt op 69 dB(A).

De nieuwe Loadall 150-140 HiViz verreiker.
Stabiliteit is het tweede belangrijke punt binnen het ontwerp. Door het motorblok en andere belangrijke componenten onder te brengen in de onderwagen, wordt het zwaartepunt van de Hydradig met maar liefst 1,5 meter verlaagd. Dat zorgt ervoor dat de machine een ongekende stabiliteit heeft op 360° werkbereik, zonder gebruik te hoeven maken van stempels of dozerblad. Daarmee is de 110W overigens wel uit te rusten. De JCB heeft rondom een hefcapaciteit van maar liefst 1.000 kg met volledig gestrekte giek, en dat zelfs met 3-delige giek! Dat is ongekend voor een machine in deze gewichtsklasse. Het ballast op de bovenwagen weegt zo’n 2 ton en heeft nauwelijks oversteek, wat zeker bijdraagt aan de stabiliteit. Voor een goede mobiliteit, het derde uitgangspunt, is het belangrijk dat de machine snel is te verplaatsen naar een volgend project. Zeker in Nederland worden met bandenkranen ook vaak langere afstanden afgelegd, zelfs met een aanhangwagen met alle benodigde aanbouwdelen. De Hydradig heeft een aandrijflijn die geschikt is om moeiteloos 40 km/u te rijden. Heet grote voordeel van de hydrostatische aandrijving is de traploos regelbare snelheid zonder dat men hoeft te schakelen. De machine is tevens uitgevoerd met een kruipversnelling, die traploos instelbaar is van 2 tot 20 km/u. Ideaal voor bijvoorbeeld maaiwerk.
Heikel punt

JCB’s kersverse 9-tons wieldumper 9T FT.
De krachtbron is uiteraard een eigen JCB Ecomax dieselmotor, die een vermogen levert van 81 kW/108 pk en voldoet aan de Stage IV emissie-eisen. De eigen JCB Ecomax motoren hebben als pluspunt dat ze geen gebruik hoeven te maken van dure roetfiltersystemen (DPF) en niet hoeven te regenereren. Gemiddeld kost een dergelijk filter toch circa 1 euro per draaiuur extra. De Hydradig heeft dat niet nodig en is van zichzelf schoon en duurzaam. Zeker machines in deze gewichtsklasse worden vaak ingezet in stedelijke gebieden en dan is uitstoot een heikel punt. Door het lage zwaartepunt en de 2,6 meter lange wielbasis heeft de machine een goede wegligging en dat zelfs bij maximale rijsnelheid. Dat komt ook door de ideale 50/50 gewichtsverhouding op de assen. Zelfs in ruw terrein of bij hellingen beschikt de 11-tons graafmachine over meer dan voldoende klimvermogen, zelfs met aanhanger. Af-fabriek is een trekhaak leverbaar met een capaciteit van 3,5 ton.

JCB introduceert vier 4- en 5-tons minigravers, waaronder de 51R-1 – hier met een sloophamer uit JCB’s nieuwe hamerlijn – en binnendraaier 55Z-1.
Wendbaarheid is beslist ook een punt waarmee door JCB rekening is gehouden. Zeker dit soort machines wordt ingezet op krappe locaties waar nauwelijks ruimte is om te manoeuvreren. De Hydradig kent drie stuurmogelijkheden: 2-wielsturing, 4-wielsturing en hondengang (crab steering). Daarmee kan men op elk project komen. De draaicirkel ligt rond 4 meter en op 4,5 meter wanneer het dozerblad meegerekend wordt. Dankzij de schommelende pendelas (8°) heeft de JCB bovendien een goede terreinvaardigheid. Tot slot is een goede servicetoegankelijkheid voor snel en veilig onderhoud aan de machine erg belangrijk. Hiervoor moeten dikwijls speciale relingen en plateaus worden aangebracht op de bovenwagen. Op groter materieel is daarvoor voldoende plaats, maar hoe doe je dit bij compacte machines? Dus stonden de ontwerpers en engineers weer voor een interessante uitdaging. Uiteindelijk is JCB hierin uitstekend geslaagd, mede doordat de juiste ontwerpvolgorde is aangehouden en van meet af aan rekening is gehouden met techniek en componenten die gebruikt gaan worden. Alle belangrijke punten voor dagelijkse controle zijn eenvoudig vanaf grondniveau te bereiken. Verder zijn filters zeer goed toegankelijk en dus gemakkelijk te vervangen. Door gebruik te maken van speciale pennen en bussen hoeven de draaipunten van graafarm, schuifbord en steunpoten zelfs maar om de 500 uur te worden gesmeerd. De eerste twee onderhoudsbeurten binnen het eerste jaar zijn nog eens kosteloos ook.

JCB is in de Benelux zeer succesvol met de reeks wielladers. De 437 vormt daarop een welkome aanvulling.
JCB’s Hydradig heeft een eigen gewicht tussen 10,2 en 11,4 ton, afhankelijk van de gekozen uitvoering en het type banden. Het maximale werkbereik bedraagt 6,46 meter met monoboom en 8,02 meter voor de verstelbare (TAB) giek. De maximale graafdiepte varieert van 3,37 tot 4,41 meter. JCB heeft de spanning goed weten op te bouwen en verrast uiteindelijk met een buitengewoon innovatieve machine met ongekende mogelijkheden. Managing Director René Wetzels van JCB Benelux is zeer verheugd met dit volledig nieuwe concept. “Het is een ideale machine voor het werk hier in de Benelux. De Hydradig 110W heeft veel potentie en tal van klanten zijn zeer geïnteresseerd. De 11-tons bandenkraan heeft de capaciteiten van een 13- tot 14-tons graafmachine. Met een kleinere en wendbaardere machine kan men dus hetzelfde werk maken. Dat ook nog eens met extra aandacht voor veiligheid en onderhoud op en rond de machine. Wij verwachten bijzonder veel van deze machine in de Benelux. Het is niet eenvoudig voor fabrikanten om telkens weer iets nieuws te ontwikkelen. JCB is daarin uitstekend geslaagd.” Binnenkort gaat BMB de 110W dan ook uitvoering testen en het resultaat is te lezen in onze TKD-uitgave in mei.
Nog meer nieuws

De nieuwe JZ140LC weegt 15,4 ton en is dankzij de sterk gereduceerde zwenkradius achter nu een echte binnendraaier.
De introductie van de Hydradig is reden genoeg om de Europese vakpers uit te nodigen. Echter… in aanloop naar de Bauma 2016 had JCB nog meer noviteiten te melden. Op het gebied van minigravers introduceert JCB vier nieuwe modellen: 48Z-1, 51R-1, 55Z-1 en 57C-1. Graafmachines in de klasse tussen 4,8 en 5,7 ton en leverbaar met ‘zero tail swing’, ‘reduced swing’ of als conventionele uitvoering, met een Stage IIIB of Stage IV krachtbron. Als kleinste minigraver werd de nieuwe 8018 in ‘contractors’ uitvoering gelanceerd. Deze heeft opvallende fluor gele, reflecterende stickers op de graafarm, waardoor de machine meer opvalt in het donker. Aan de onderzijde van het dozerblad vinden we nog afneembare, rubberen beschermplaten. Die zorgen ervoor dat het staal het asfalt niet beschadigt, wat tot boetes kan leiden. Extra vinden we op de stick nog een aansluiting voor het gebruiken van hydraulische handgereedschappen. Op het gebied van kleine dumpers komt JCB met een nieuwe 9-tons wieldumper die over de zijkant kan kippen, de 9T FT. Die machines zijn zeker in Engeland ongekend populair bij aannemers, hoveniers en materieelverhuurders. Op het gebied van verreikers is de Loadall 540-140 HiViz een primeur. Deze heeft een maximale hefcapaciteit van 4 ton en reikt tot 13,78 meter werkhoogte bij gebruik van de stempelpoten. Ook hier maakt JCB gebruik van Ecomax Stage IV motoren, die alleen gebruik maken van AdBlue en zorgen voor optimale betrouwbaarheid en lagere operationele kosten. Er is keuze uit 55 of 81 kW vermogen, naar gelang de behoefte om veel met hydraulische hulpstukken te werken. Het zicht is met 13% verbeterd. Adaptive Load Control waarschuwt wanneer de maximale hefcapaciteit bijna wordt overschreden.
Zeker voor de Benelux markt zijn de vier nieuwe modellen in de middenklasse interessant. Zo komt JCB met de 411, 417, 427 en 437 wielladers. De 411 en 417 worden standaard geleverd met HT-frame en zijn eventueel leverbaar in parallel lift uitvoering. Dat maakt ze uitstekend geschikt als toolcarriers. Ook hier vinden we JCB’s eigen Stage IV motoren terug. De 411 heeft een vermogen van 81 kW en de 417 levert 108 kW. De shovels hebben een bakcapaciteit van 1,4 of 1,7 m. De 427 en 437 beschikken evenwel over Cummins krachtbronnen. De 427 realiseert een vermogen van 133 kW en 2,4 m bakcapaciteit. Voor de 437 ligt dit op respectievelijk 136 kW en 2,7 m. Afhankelijk van de toepassing zijn de 427 en 437 leverbaar in HT- of ZX-uitvoering voor optimaal hefvermogen en kracht. Alle vier modellen beschikken over de CommandPlus cabine met optimaal zicht en comfort. Bij het ontwerp van de wielladers is rekening gehouden met een goede bereikbaarheid van componenten voor dagelijks onderhoud. Het ontwerp is eveneens zodanig dat er optimale koeling plaatsvindt en een omkeerbare koelvin is mogelijk, eveneens een speciaal pakket voor inzet in de recycling.
Tot slot werden nog twee nieuwe graafmachines voorgesteld. De JS131LC is een 13-tonner op basis van de JS130 en speciaal geschikt voor de verhuurmarkt. De pompen zijn identiek, maar de motor is toegespitst op inzet in de verhuur. De JCB Ecomax is goed voor 55 kW en voldoet aan de strengste uitstootnorm. Zeker in de verhuurmarkt is een simpele en betrouwbare krachtbron belangrijk, aangezien men nog niet gewend is aan regenereren, DPF-filters of AdBlue. Niet onbelangrijk is dat de operationele kosten 10% lager liggen dan bij andere merken. Het verbruik is eveneens met 10% gereduceerd. Zeer populair in Europa zijn binnendraaiers in de 15-tons klasse. JCB brengt daarom de nieuwe JZ140 op de markt. Deze heeft een gewicht van circa 15,4 ton. Het motorvermogen ligt op 83 kW en dat komt opnieuw van een eigen JCB motor conform Stage IIIB. De machine is 5% zuiniger en de capaciteit van de koeling is met 19% toegenomen. De zwenkradius aan de achterzijde is met nog eens 29% gereduceerd ten opzichte van diens voorganger. De 15-tons binnendraaier is ook voor de Benelux een zeer interessante machine. Af-fabriek is een monogiek of verstelgiek leverbaar. Tevens is het mogelijk te kiezen voor een dozerblad. Dat betekent extra stabiliteit bij het plaatsen van rioolputten en andere zwaar hijswerk.