De kilometerheffing, die vanaf 1 april in België betaald moet gaan worden voor bedrijfswagens boven 3,5 ton, baart veel aannemers en loonwerkers zorgen. Voor ondernemers die vaak relatief kleine ladingen (tot iets meer dan 3,5 ton) vervoeren en die deze heffing liever ontlopen, ontwikkelde LMJ Construct een aanhangwagen met zwanenhals waarvoor slechts een rijbewijs BE nodig is. De Gooseneck Trailer heeft bovendien een elektronisch remsysteem, dat LMJ voortaan ook toepast op alle schamelwagens, dit als alternatief voor de sinds ruim een jaar verboden traditionele oploopremmen. Op landbouwbeurs Agribex in Brussels Xpo was er in december al heel wat interesse voor beide oplossingen van LMJ.
Het beperkte laadvermogen van een middenas-aanhangwagen en de op til zijnde kilometerheffing leggen extra druk op de schouders van ondernemers, ook in de (land)bouw. LMJ Construct bouwt al 25 jaar transportoplossingen voor het vervoer van specifieke producten of doeleinden. Maatwerk staat centraal, net als de bewuste keuze van de zaakvoerders om de ontwikkeling en productie in de Kempen te houden. De constructeur is naar eigen zeggen de eerste op de Belgische markt die oplossingen kan bieden met enerzijds een Europees gekeurd elektrisch remsysteem voor schamelaanhangwagens en anderzijds een BE-trailer met zwanenhals.
Gewijzigde wetgeving

De Gooseneck Trailer is geschikt voor zowel pick-ups als bedrijfswagens met open laadbak, bijvoorbeeld om een minigraver te vervoeren.
Europa verbiedt sinds november 2014, na enkele ongevallen in Denemarken, de traditionele oplooprem voor nieuwe schamelwagens. Er was echter geen alternatief beschikbaar op de Belgische markt. Schamelaanhangers worden doorgaans door marktkooplui ingezet, maar er zijn ook isolatiebedrijven die ze gebruiken om grote volumes te verplaatsen, (tuin)aannemers die ze hebben of openbare besturen die ze gebruiken voor dranghekken of andere lichte materialen. Naar aanleiding van het verbod ging LMJ Construct op zoek naar een vervangend remsysteem, in eerste instantie voor de marktschamelwagens. Dit remsysteem vonden ze bij Wagenbouw Bolle in Nederland, dat al enige tijd bezig was met de ontwikkeling van een elektrisch remsysteem volgens de Europese normen. LMJ Construct en Wagenbouw Bolle bundelden hun kennis en ervaring in een exclusieve samenwerking. Zo kan LMJ Construct een oplossing bieden voor schamelwagens op de Belgische markt.
Een aanhangwagen met elektrisch aangestuurd remsysteem heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een voertuig met oploopremmen. Het systeem bestaat volledig op zichzelf, test steeds de remmen en de remkracht bij het aankoppelen van de trailer, berekent continu de remkracht en stelt die automatisch bij waar nodig. Het elektrisch aangestuurde remsysteem reageert onmiddellijk, via een extra remcontact in het rempedaal, wat ook in noodsituaties zorgt voor extra veiligheid. Een bijkomend voordeel is dat de rem niet oploopt en bijgevolg niet kan warmlopen als er in het traject veel afdalingen zitten. Er is geen verplichting om een dergelijk systeem op bestaande schamelwagens te monteren. Wie dat wil, betaalt daar bij LMJ bijna 3.000 euro voor.
Kilometerheffing

Ten opzichte van een klassieke boltrekhaak gaat de Gooseneck Trailer van LMJ niet ‘slingeren’ in bochten. Dankzij het elektronische remsysteem zal de BE-oplegger ook niet ‘duwen’ bij het remmen.
Vanaf april moeten alle eigenaars van vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa (GVW) van meer dan 3,5 ton een kilometerheffing betalen in België. Die wet doelt op trekkende voertuigen boven 3,5 ton, maar zegt niets over het laadvermogen van aanhangwagens. Met de Gooseneck van LMJ Construct, officieel een aanhanger met stijve dissel, kan de totale sleep in principe een gewicht tot 7 ton omvatten, zonder onderhevig te zijn aan de nieuwe kilometerheffing. De Gooseneck is anders dan gewoonlijk. De BE-trailer wordt niet bevestigd aan een klassieke trekhaak, maar zit met een koppeling boven de achter-as vast in de laadbak van een pick-up of een bedrijfswagen met chassis-cabine. De kogel, met een diameter van 100 mm, hangt zo dus aan het getrokken gedeelte en niet aan het trekkende deel. Dit zorgt voor een optimale wendbaarheid, zonder torsie in het chassis van de kogel, een betere gewichtsverdeling, veel meer stabiliteit en dus meer rijcomfort dan bij een traditionele middenasaanhangwagen.
Er bestaan in het buitenland nog oplossingen waarbij een relatief grote aanhanger aan een lichte vrachtauto gekoppeld wordt, maar die vergen doorgaans een grotere transformatie van het trekkende deel, waardoor je in de trekker geen laadvermogen overhoudt als hij losgekoppeld is. Doordat de trailer van LMJ Construct exact boven de achteras gekoppeld wordt, wordt een deel van het gewicht van de aanhangwagen overgebracht in de laadbak van het trekkende voertuig. Zo wordt het laadvermogen van de trailer groter, wat maakt dat grote, zware onderdelen die niet op een traditionele middenasaanhangwagen kunnen worden geladen, toch zijn te vervoeren met een zwanenhalstrailer.
Geen compressor
Terwijl je vroeger op het trekkende voertuig van een BE-trailer een compressor moest installeren om te kunnen remmen, is dat met een elektrisch aangestuurd remsysteem – net als bij schamelwagens – niet nodig. Het trekkende voertuig hoeft zo niet langer aangepast te worden, er moet enkel een aankoppeling en elektrische stekker worden voorzien. De Gooseneck oplegger kan toegepast worden op 4×4 pick-up en op bestelwagens met open laadbak. Dankzij de beperkte transformatie kan de vlakke laadvloer behouden blijven voor als er geen aanhangwagen gebruikt wordt. Bovendien is de trailer makkelijk afkoppelbaar, waardoor de bedrijfswagen dubbel inzetbaar blijft; als trekker of als lichte vrachtwagen met open laadbak en zelfs als volwaardige gezinswagen.
De bestuurder van het voertuig hoeft volgens LMJ Construct geen vakbekwaamheid aan te tonen, en in plaats van een rijbewijs C of CE volstaat een rijbewijs BE. Een oplossing die niet alleen veilig en multifunctioneel is, maar ook toelaat om eenvoudig een geschikte chauffeur te vinden. Voor een ‘buitenvlakke’ Gooseneck-trailer (zonder veel opbouw) moet zowat 17.000 euro worden neergeteld, voor het plaatsen van de koppeling in een pick-up of vrachtwagen nog eens een paar duizend euro. De zwanenhals is een Europees goedgekeurde koppeling, maar momenteel werkt LMJ Construct aan een aanpassing, zodat deze ook in België aanvaard wordt. Verwacht wordt om die aanpassing met goedkeuringen ten laatste in april rond te hebben.
Maatwerk
LMJ Construct uit Turnhout werd in 2009 opgericht door Luc Van Gorp, Martine Noyens en Johny Goossens. Met meer dan 25 jaar ervaring als carrosseriebouwers bouwt het met 18 mensen polyvalente transportoplossingen op maat, van glastransportwagens, marktwagens en paardentrailers tot maatwerk trucks en trailers voor verschillende sectoren. Zowel industriële als particuliere klanten kunnen bij LMJ Construct terecht voor een uitgebreid gamma diensten: carrosseriebouw, chassis- of trailerbouw, renovaties en transformaties. LMJ Construct heeft een eigen service- en onderhoudsafdeling voor tal van trucks en trailers (ook met hogere laadvermogens, luchtdrukremmen en voor rijbewijs CE), en doet herstellingen en expertises.
LMJ Construct wordt in België exclusief invoerder van het elektronische remsys-teem van Wagenbouw Bolle. Zowel dit remsysteem als het concept van de Gooseneck koppeling wordt door LMJ exclusief op de Belgische markt aangeboden. Samen met Wagenbouw Bolle zal LMJ Construct Fifthwheel Europe uitbouwen, maar ook andere, nieuwe ontwikkelingen uitwerken die een breed publiek aanspreken. Zowel de zwanenhalstrailers als de schamelwagens worden in eigen beheer gebouwd. Het elektrische remsysteem wordt geproduceerd door Wagenbouw Bolle en door LMJ Construct in diverse toepassingen ingebouwd. Om al deze technieken op de Belgische markt te lanceren en in te bouwen, is het bedrijf op zoek naar een aantal inbouwpartners voor verkoop of onderhoud, zoals constructeurs en aanhangwagenverdelers. Een opleiding wordt voorzien.

LMJ Construct verhuist binnenkort van een huurpand aan de Everdongenlaan naar een eigen stek aan de Industriedijk in Turnhout. Die is opgetrokken door Molenschot Industriebouw naar de plannen van Trias Architecten.